Spirulina

 

kardinaalrkuif43_258

Wat is het?
Dit microscopisch plantaardig voedingsmiddel is een eetbaar blauw-groene micro-algensoort,verkocht in een droge poedervorm. Het versterkt veerkleuring, glans, stimuleert het broeden en verhoogt  de vruchtbaarheid en in belangrijke mate het weerstandsvermogen. Simpelweg, strooi het over vers fruit, groente, mix het door universeelvoer of door uw nektar. Het wordt verbouwd als een menselijke voedingsstof door een biotechnisch bedrijf in CaliforniŽ, U.S.A.. Het is zeer voedingsrijk, het heeft een 62 %-ig aminozuren gehalte. Het is 's werelds rijkste bron van vitamine B12 en het anti oxidant beta-caroteen (20 keer hoger als wortelen). Wilde spirulina is een hoofd voedingsbron voor grote vluchten wilde flamingo's in super alkaline meren in oost Afrika. De Spirulina wordt gekweekt bij wetenschappers en hoog geschoolde technici op een speciale waterfarm. Iedere partij ondergaat een grondige test op puurheid voor het vrijgegeven wordt voor de verkoop.
Koop Spirulina altijd van een vertrouwde bron!

Voeren van Spirulina:
Door de toegevoegde voedingswaarde aan uw vogeldieet heeft het grote interesse van dierenartsen, liefhebbers en fokkers van exotische vogelsoorten. Het verklaart, waarom papegaaien welke last hebben van chronische infecties snel genezen, wanneer gevoerd met Spirulina. In wetenschappelijke studies wordt aangetoond, dat Spirulina de vogels beschermd tegen infecties met het anti-biotica resistente Staphylococcus aureus en E. coli. Deze wetenschappers onderzochten de theorie, dat Spirulina platensis werkt als een veilig eetbaar breedspectrum vaccine tegen bacterieŽn en microben. Het beschermt tevens tegen andere epidemie veroorzakende microben en kankergezwellen. Vele wetenschappers bestuderen nu de medische voordelen van het eten van Spirulina. Het is een zuiver natuurlijk plantaardige voedingsstof, een veilig alternatief voor anti-biotica.

Medische voordelen:
Verschillende medische rapporten die heden ten dage in wetenschappelijke literatuur verschijnen beschrijven de medische voordelen van Spirulina. Deze rapporten tonen alle aan, dat Spirulina het immuunsysteem sterk verbeterd. Waarom is dit belangrijk voor uw broedende vogels? Jonge vogels worden beschermd voor anders dodelijke bacillen met anti-bodies van het eigeel. Deze eigeel anti-bodies nemen snel af als de jonge vogels in kontakt komen met bacillen uit de leefomgeving. Na toediening van Spirulina naast de anti-biotica werd binnen een paar dagen een duidelijke verbetering bij de vogel waargenomen. Na twee weken was de infectie compleet genezen. De combinatie van anti-biotica en Spirulina bedwong de infectie geheel. Spirulina heeft recentelijk een patent goedkeuring verkregen in Rusland voor de behandeling van stralingsziekte. Kinderen uit de Chernobyl regio hebben in grote getale last van deze stralingsziekte. Straling vernietigt hun immuunsysteem in hoge mate, met leukemie vaak tot gevolg. Bij kinderen welke een dagelijkse dosis Spirulinatabletten werd verstrekt Andere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan, dat Spirulina de T-cellen en thymus functies verbeterd. Het verbetert de werking van de eerste lijn van "body defence", genaamd macrophages The macrophages omsluiten en vernietigen niet alleen de bacteriŽn, zij communiceren met de T-cellen om het gevecht tegen infecties te coŲrdineren. Wetenschappers namen waar, dat Spirulina de vermeerdering van deze cellen teweeg brengt en activeert bij het effectiever doden van deze bacillen. Het gehele immuunsysteem van celdoders, celhelpers en anti-body productie werd "supergeladen". Vogels gevoerd met Spirulina zijn meer resistent voor infecties en carcinomen.

Hoe bouwt Spirulina het immuunsysteem op?
Het is zeer voedzaam en bevat alle amino zuren. Het is tevens zeer rijk aan anti-inflammatore GLA vetzuren, antioxidanten en andere phytochemicals. Doch twee unieke natuurlijke substanties geven het immuunsysteem hun "superlading". De eerste is het brilliant-blauwe proteÔn Phycocyanin, alleen voorkomend in blauw-groene algen. Phycocyanin werkt als erythropoetin, (EPO). EPO is het hormoon dat het beenmerg reguleert bij de productie van witte bloedlichaampjes. Phycocyanin stimuleert het onvolgroeide of beschadigde immuunsysteem om te groeien of zichzelf te repareren, wanneer geÔnfiltreerd door infecties, giftige bestanddelen of straling. Wetenschappers vonden ook een polysaccharide (een complex suikermolecuul) uniek voor Spirulina. Spirulina polysaccharide reageert ongeveer gelijk aan Phycocyanin. Het is zeer potent en het activeert het immuunsysteem. Het verbetert het immuunsysteem's vermogen om lichaamsvreemde microben of bacterieen op te sporen en te vernietigen, alsmede het vermogen om te ontgiften. Het verhoogd ook de T-cel opbouw en verbetert de Thymus klierfunctie. Ook werden verhoogde anti-body levels waargenomen en normalisatie van andere celfuncties. Deze schat van voordelen heeft de aandacht getrokken van wetenschappers in de Verenigde Staten, die behandelingsmethoden onderzoeken voor HIV positieve en AIDS patienten. Wetenschappelijke studies, die gedaan zijn in enkele grote Amerikaanse instituten, ogen zeer veelbelovend.

Andere voordelen:
Spirulina is ťťn van de meest geconcentreerde natuurlijke bronnen van bekende voedingsstoffen. Bevattende alle essentiele aminozuren, is het ook rijk aan chlorophyl, betacaroteen (20 keer dat van wortelen) en andere phytochemicals. Het is het enige groenvoer rijk aan GLA vetzuren. GLA stimuleert in sommige vogels de groei en maakt de bevedering zacht doch duurzamer. GLA werkt tevens als een anti-inflammatory, soms verlicht het bij rheumatische aandoeningen. Spirulina verbetert de darmflora. De beschikbaarheid van vrije aminozuren limiteert vaak de groei van Lactobacillen en Bifidus. De stimulatie van deze goede bacterie reduceert vaak problemen van E. coli en Candida albicans.

Samenvattende conclusie:
Wat betekent dit voor de vogelliefhebber? Veel kwekers van exotische vogel-soorten rapporteren dat de vruchtbaarheid en het uitkomen van de jongen verbeterd. Vogels zijn minder ziek, herstellen sneller , soms met een snelheid wat op een "wonder" lijkt. Vele papegaaihouders rapporteren een mindere kaalpluk of zelfbeschadiging van hun vogels. Veerkwaliteit en kleuring verbeteren vaak opzienbarend. Bepaalde vogels worden vaak voor het eerst op "kleur" gekregen. Spirulina "superload" het vogel immuun-systeem voor een betere ziekteresistentie en een verhoogde vruchtbaarheid.
Spirulina brengt uw vogels in perfecte konditie.

mspirulinaheader_540

Physical Properties:     Algehele Analyse:  
Compositie: 100% poeder Eiwitten 55g -70%
Voorkomen: fijn poeder Koolhydraten 15 - 25%
Kleur: blauw-groen Vet (Lipiden) 06 - 08%
Reuk & Smaak: mild zeewier Mineralen 07 - 13%
Bulkdichtheid: 60 mesh through Vezels 08 - 10%
Vitaminen: per 10 g Mineralen: per 10 g
Vitamine A         23.000 IE Calcium 70 mg
Beta Caroteen 14mg IJzer 15 mg
Vitamine D 1200 IE Fosfor 80 mg
Vitamine E 1 mg Jodium 00 mg
Vitamine K 200 Ķg Magnesium 40 mg
Biotine 0,5 Ķg Zink 0,3 mg
Inositol 6,4 mg Selenium 10 Ķg
Vitamine B1 0,35 mg Koper 120 Ķg
Vitamine B2 0,4 mg Mangaan 0,5 mg
Niacine 1,4 mg Chroom 25 Ķg
Vitamine B6 80 Ķg Molybdeen 00 mg
Foliumzuur 1 Ķg Natrium 90 mg
Vitamine B12 20  Ķg Kalium 140 mg
Panthoteenzuur 10  g Germanium 60 Ķg
Aminozuren (essentiŽle)   Aminozuren (non essentiŽle)
  per 10g/% totaal   per 10g/% totaal
Isoleucine 350 mg / 5,6% Alanine 470 mg / 7,6%
Leucine 540 mg / 8,7% Arginine 430 mg / 6,9%
Lysine 290 mg / 4,7% Aspartaanzuur 610 mg / 9,8%
Methionine 140 mg / 2,3% Cystine 60 mg / 1,0%
Phenylalanine 280 mg / 4,5% Glutaminezuur 910 mg / 14,6%
Threonine 320 mg / 5,2% Glycine 320 mg / 5,2%
Tryptofaan 90 mg / 1,5% Histidine 100mg / 1,6%
Valine 400 mg / 6,5% Proline 270 mg / 4,3%
Natuurlijke pigment phytonutrients per 100g/ % totaal
Phycocyanin (blauw) 1400mg / 14%
Gammalinolzuur essent. vetzuur 130 mg / 4,5%
Chlorophyl (groen) 100 mg / 1,0%
Glycolipiden glycolipiden 200 mg / 5,2%
Carotenoiden (oranje) 37 mg / 0,37%
Sulfolipiden lipiden 10 mg / 1,5%
Polysaccharide koolhydraten+suiker 450 mg / 6,5%
Natuurlijke caretenoiden kleur: per 100g/ % totaal
Xanthophylles geel 22 mg / 0,22%
Caretenoiden oranje 25 mg / 0,25%
Mycoxanthophyl geel 9 mg / 0,09%
Beta-caroteen oranje 21 mg / 0,21%
Zeaxanthine geel 8 mg / 0,08%
Andere caretenoiden:
Cryptoxanthine geel 1,00 mg / 0,01%
Echineone geel 1,00 mg / 0,01%
Andere Xanthophylen geel 3,00 mg / 0,03%
oranje 47,0 mg / 47%

(volgens opgave Cyanotech-Earth Rise Farm - CaliforniŽ USA)

spirulinapiechart_248

Gebruik en onderhoudsdosering:
U kunt spirulina mengen door uw eivoer, universeelvoer of vruchtenpatee. Ook kunt u de spirulina toevoegen aan te verstrekken nectar. In water is het minder goed oplosbaar, omdat spirulina van zichzelf een beetje vettig is. U krijgt dan een groene vetrand in uw waterdrinkbak of drinkbuisjes. Door de binding met de koolhydraten in de nectar is de menging in nectar een goede oplossing. Als u spirulina door nectar mengt, altijd twee maal roeren of opschudden. De spirulina heeft tijd nodig om op te lossen. Neem Ī 3 minuten tussen deze perioden.

De onderhoudsdosering is slechts 1%. ( 10 gram per kilo voer)

Bron: www.avian.nl

 

Terug naar Artikelen