Vitaminen

 VITAMINEN
Dit zijn belangrijke stoffen voor het gezichtsvermogen en essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine A is onder andere nodig voor de opbouw van de huid, goede werking van de ogen. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de groei en weerstand tegen ziekten. Van nature komt vitamine A alleen voor in producten van dierlijke oorsprong zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Een langdurig tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, een droge en schilferige huid, dof haar en zelfs blindheid veroorzaken. Een verkeerd gebruik van supplementen met vitamine A kan vergiftiging veroorzaken met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.
Bij een tekort aan vitamine A is de weerstand tegen infekties verminderd. Ook de produktiviteit van de geslachtsklieren van zowel de man als de pop zijn verminderd, onbevruchte eieren zullen hiervan het gevolg zijn. Jonge vogels groeien langzaam of sterven. Kenmerkend zijn verschijnselen aan de ogen: zwelling van bindvlies, tranen en een vertroebeling van het hoornvlies.
Vitamine A komt uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, eidooier en in levertraan. Ondanks dat het uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt is het verstrekken van groenvoer toch erg belangrijk omdat hier namelijk het zogenaamde provitamine A in zit, waaruit het vogellichaam zelf vitamine A kan maken.
Een provitamine is een stof die in een vitamine omgezet kan worden en pas dan zijn vitaminerende werking heeft.
Er wordt wel beweerd dat recessief witte vaak gebrek hebben aan vitaminen A. Men kan dit zien aan de bek en de poten. Deze zien er 'doorzichtig' of 'heel donker' uit. De vogel zit er ook lusteloos bij en vermagert nogal snel. Bij een goede voeding zal dit niet vaak voorkomen. Mocht dat wel het geval zijn kunnen wat wit brood met melk of een goed eivoer met minimum 50.000 IE vitamine A dit tekort verhelpen. Wat betreft de tentoonstelling worden zowel mannen als poppen ingezonden. De mannen zijn over het algemeen toch wel wat helderder, ook de houding van de mannen is vaak toch iets beter. Poppen zijn meestal wat rustiger.

Vitamine B complex
Deze stoffen vormen een hele familie. Ze zorgen voor een een goede spijsvertering, een stabiel zenuwstelsel en houden onder andere het haar, de huid, de ogen en het hart gezond.

Vitamine B1 – Thiamine
Voor een goed functioneren van het zenuwstelsel, de spieren, het vrij maken van energie uit voeding, een normale groei en ontwikkeling en voor het in stand houden van de conditie van het spijsverteringskanaal en het behoud van de eetlust.
Vitamine B1 geeft het lichaam meer energie.Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Vitamine B1 komt voor in vele plantaardige- en dierlijke produkten, zoals granen, gekiemde zaden, groenvoer, melkpoeders, gist en vismeel. Als het lichaam te veel vitamine B1 binnenkrijgt, is dat geen probleem omdat het overschot wordt uitgeplast.


Vitamine B2 – Riboflavine
Vitamine B2 speelt een rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en is een belangrijke vitamine voor de stofwisseling. Het is eveneens nodig voor het goed funktioneren van het zenuwgestel van de vogel en voor een goede ontwikkeling van het embryo in het ei. Riboflavine speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen. Deze zorgen voor het zuurstoftransport in het bloed. Bij een tekort aan vitamine B2 zien we uiteenlopende ziekten waaronder onder andere vergroeiing van tenen en afwijkende donsveren bij jonge vogels. Bij een hoeveelheid van 3-5 mg. vitamine B2 per kilo voer zal een tekort niet gauw optreden. Vitamine B2 zit onder andere in granen, zaden, gekiemde zaden, melkpoeders, vismeel, gist en vismeel. Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

 

Vitamine B3 – Niacine – Nicotinamide
Niacine is belangrijk bij de aanmaak van diverse hormonen, bij de cholesterolstofwisseling, verbetering van de bloedcirculatie, voor het zenuwstelsel en de spijsvertering.Vitamine B3 is ook van belang voor de huid en de voortplanting. Afwijkingen in de vorm van slechte bevedering, kale koppen, ontstoken ogen en ruwe poten zouden op een niacine tekort kunnen wijzen. Niacine werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam.

Nicotinezuur zit vooral vlees, vis, volkorengraanproducten, groente en aardappelen. Het lichaam maakt zelf nicotinezuur uit een bestanddeel van eiwitten in de voeding.


Vitamine B5 - Pantotheenzuur
Vet- en koolhydraatstofwisseling, werking hersenen, zenuwstelsel en afweersysteem. Belangrijke voedingsstof voor de bijnieren. Pantotheenzuur maakt je lichaam weerbaar tegen infecties en vermijdt allergieën. Daarnaast is het effectief tegen een lage bloedsuikerspiegel.

Vitamine B6 – Pyridoxine
Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is één van de vitamines met de meeste functies. Vitamine B6 is als onderdeel van verschillende enzymen betrokken bij talrijke stofwisselingsprocessen. Zo is het onder meer nodig voor de stofwisseling van eiwitten (opname van aminozuren), vetzuren, leverfunctie, goede spierfuncties en cholesterolstofwisseling. Vitamine B6 reguleert het de werking van bepaalde hormonen in het lichaam en het is een onmisbare stof bij de afweer, de groei, de bloedaanmaak en het zenuwstelsel. Een tekort uit zich bij jonge vogels in een verminderde eetlust en daardoor een verminderde groei. Een verhoogde opname van eiwitten of koolhydraten zal dus de behoefte aan vitamine B6 doen verhogen.
Vitamine B6 wordt geleverd door vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas. Langdurig ernstige tekorten kunnen een verminderde weerstand

Vitamine B12  - Cobalamine
Vitamine B12 is voor de omzetting van bepaalde aminozuren in andere aminozuren (zie bij eiwitten) uitermate belangrijk. Verder speelt vitamine B12 een rol bij verbetering van de eiwitstofwisseling, werking afweersysteem, stofwisseling van zenuwcellen, celdelingprocessen en de vorming van de bloedlichaampjes. Een vitamine B12 gebrek zal slechte broedresultaten tot gevolg hebben en eventueel uitgekomen jongen zullen spoedig sterven. Vitamine B12 geeft bovendien weer energie en levenslust. Het staat bekend als energiebooster.

Foliumzuur
Belangrijke rol bij : celdelingsprocessen, afweersysteem, stofwisseling van eiwitten en vetten. Het lichaam heeft foliumzuur nodig voor de groei en het instandhouden van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het embryo.Foliumzuur is onder andere nodig de ontwikkeling van het verenkleed. Foliumzuur is eveneens van invloed op de broedresultaten. Een tekort aan Foliumzuur heeft tot gevolg dat de groei van de jonge vogels wordt vertraagd. Verder geeft een depigmentering van het verenkleed, dat wil zeggen dat de veren hun kleur verliezen.

Biotine – Vitamine H
Biotine speelt een rol bij de vet- en koolhydraat stofwisseling. Bij gebrek aan biotine treden huidafwijkingen op. Een verschijnsel dat vooral rondom de snavel optreedt. Na enige tijd kan het zich uitbreiden naar de ogen. In ernstige gevallen kleven de ogen dicht als gevolg van uitvloeiend vocht. Biotine is belangrijk voor de bevedering, de hoorndelen en de huid.

PABA
PABA beschermt tegen ultraviolet licht, gaat rimpels tegen en herstelt in veel gevallen de natuurlijke haarkleur.

Inositol
Inositol regelt de vetomzetting in het lichaam en heeft daarnaast enkele zéér verrassende eigenschappen

Choline
Choline werkt samen met inositol bij de vetomzetting in het lichaam. Een tekort aan choline zorgt daarom voor een verhoogde cholesterol.Choline speelt een rol bij de afzet van vetten in de lever en bij het transport van vetzuren uit de lever. Bij een tekort aan deze vitamine ontstaat leververvetting. Een goede bron van choline zijn granen, biergist, zonnebloempitten en diverse andere zaden.

Vitamine C
Vitamine C kan door het vogellichaam zelf worden gemaakt. Het speelt onder andere een rol bij de vorming van de hormonen van de bijnierschors. Onder normale omstandigheden zal niet snel een vitamine C tekort ontstaan omdat een vogel die in voldoende mate zelf kan maken. Dit is niet het geval indien de vogels in een uitzonderlijke positie komen te verkeren, zoals bij vervoer, ziekte of vergiftigingen. In stress situaties zal de vogel direct vitamine C aanspreken. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen en speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van de weerstand. Daarnaast is vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel wat zorgt voor een goede wondgenezing. Groenvoer en vruchten zijn goede leveranciers van vitamine C

Bioflavonoïden
sterken van de functies en stofwisseling van vitamine C

Vitamine D – Calciferol
Net als bij vitamine B is ook bij vitamine D sprake van een complex. Voor de vogelvoeding is echter alleen vitamine D3 van belang. Evenals bij vitamine A kent ook vitamine D3 een provitamine, namelijk het 7-dehydrocholesterol is. De omzetting van dit provitamine vindt plaats op de onbevederde huiddelen van een vogel, zoals bijvoorbeeld op de poten. Dit gebeurt onder invloed van de zon. Het is daarom noodzakelijk dat vogels ook regelmatig met de zon in aanraking komen. Tegenwoordig zijn er echter ook lampen in de handel waarin  ultraviolette stralen voorkomen. Vitamine D3 is nodig voor de calcium- en fosforstofwisseling. Het bevordert namelijk de opname van deze mineralen in de darmen van een vogel. Calcium en fosfor zijn vooral nodig bij de beenvorming en de opbouw en calcificatie van het skelet van jonge vogels. Ook de sterkte van het eischaal wordt beinvloed door de aanwezige vitamine D3 en calcium. Een tekort aan vitamine D zal slecht groeien van de beenderen, misvormingen van beenderen, het leggen van windeieren (eieren zonder kalkschaal), vergroeiing van de tenen en doorgezakte poten tot gevolg hebben.
 
VITAMINE E (TOCOFEROL)
Vitamine E is voor een vogel van belang voor de vruchtbaarheid, de groei, de stofwisseling, bescherming van de celwanden, verbetering doorbloeding.Indien er een absoluut tekort is aan vitamine E kunnen er evenwichtsstoornissen optreden. Deze gaan gepaard met ongecontroleerde bewegingen van de kop. Eveneens kan bij een tekort steriliteit optreden. Vooral vogels met grote legsels hebben behoefte aan vitamine E. Vitamine E speelt een belangrijke rol als antioxidant, met name van onverzadigde vetzuren in de (bloed)cellen en in de celwand, de bloedbaan en de weefsels. vitamine E speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.

 

VITAMINE K
Vitamine K speelt een zeer belangrijke rol bij de bloedstolling. Dit vitamine is nodig voor de vorming van het zogenaamde protrombine in de lever. Tekorten hieraan veroorzaken een vertraagde bloedstolling.
De gewenste hoeveelheid vitamine K per kg. voer bedraagt 1-2 mg.
Vitamine K komt veel voor in groene plantendelen,  wortelen, sojabonen en enkele granen,
in vruchten en zaden veel minder,.
In dierlijke producten wordt het bijna niet gevonden.

Bron: Avian Birdfood Products

Terug naar Artikelen