Vitaminen en mineralen zijn speciaal samengesteld voor uw kostbare vogels.

 

Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Vitaminen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden noodzakelijk zijn voor het lichamelijk functioneren.

Ze spelen onder meer een rol bij belangrijke levensprocessen als de stofwisseling, de botopbouw en de spijsvertering. Daarnaast zijn ze belangrijk voor het in stand houden van een goede gezondheid. Vitamines komen van nature voor in de voeding. Het lichaam kan ze niet of niet voldoende zelf maken.

Er zijn dertien vitamines: vier vetoplosbare vitamines en negen wateroplosbare vitamines.

De vetoplosbare vitamines zijn: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K.
De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen.

De wateroplosbare vitamines zijn: vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en
B12 (cobalamine) en vitamine C.
Deze vitamines zitten juist in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan een aantal vitaminen zelf maken, maar doorgaans in zo kleine hoeveelheden, dat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is.

Vitaminen die het lichaam zelf kan maken zijn: vitamine A (uit bŤtacaroteen), vitamine D (onder invloed van zonlicht) en vitamine
B-3 - Niacine.

Vitamines en mineralen hebben meer overeenkomsten dan verschillen. In het lichaam zijn beiden onmisbaar bij veel processen. Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig verschil. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water.

Mineralen en sporenelementen zijn, net als vitamines, stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Het verschil tussen mineralen en sporenelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft.
Van mineralen heeft men meer nodig dan van sporenelementen.

Nog niet van alle mineralen en spoorelementen is aangetoond dat ze essentieel zijn, d.w.z. absoluut noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Bekend is dat de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor essentieel zijn.
EssentiŽle spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

Gezonde vogels willen we allemaal. Gezonde vogels begint bij een gezonde basis. Voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Goede voeding zorgt ervoor dat uw vogels voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Daar horen uiteraard vitamines en mineralen bij; ze zijn belangrijk om goed te functioneren en om een goede gezondheid in stand te houden. Zonder deze micro-voedingsstoffen is er geen leven mogelijk. Vitamines en mineralen kunnen ook helpen om bepaalde ziektes te voorkomen. Maar zorg er voor, dat uw basisvoeding goed is. Gebruik supplementen als vitamine en mineralen spaarzaam en alleen daar waar het noodzakelijk is.

Een goede gezonde voeding start met een goede basis.

bron: Avian Food Products

Terug naar Artikelen